Loading...

微 觀 四 季

Microcosmic Seasons
Home / Portfolio 

擁抱山林綠意——微觀四季

將心緩下,和全家人一起住進市郊山邊綠蔭,幽靜地享受、融入自然綠意,開始一字一句寫下人生下半場的序章。
無須繁複裝飾,捨去奢華堆砌,時間的刻痕,將生命提煉純粹,與家人在一起,就是簡單幸福。
向窗外望去, 沒有水泥高樓,只有翠綠山林;回歸初心,忘卻紛擾浮躁,方能體會難能可貴的自然寧靜。
As one slows down one's mind and takes residence into the suburban greenery at mountain-sea with the family, so that he can enjoy serenely and mingle with the natural greenery, thus putting down the preface of life for the next half session word by word.
Without need of complex decoration and free from luxurious loading of fancy phrases, the carving by time will drill and refine life as one being together with the family.And that is simple happiness.As one looks out from the windows, there is no concrete high-rise, but mere emerald mountains and woods.With mindset returning to the primal state, and ignoring all of the restlessness and interference, one can then realize that natural quietude as being so rare and precious.

台灣,台北 / 76坪

高樓層景觀前收城市意象,後坐擁環山綠蔭,
大坪數案件伴隨四季的時序而多變的光影流轉;
室內設計不僅考慮空間量體,
心境關照、生活旅跡亦需悉心鋪敘,
並能讓居住者隨著景致變換、軸線移轉而吐納人文氣息。



For the view of the high floors, the front is the cityscape and the back is the surrounding mountains and green shades. The case with the large interior space is accompanied by the various light and shadow with the changes of four seasons. The interior design not only considers about the space volume. The concern for the state of mind and traces of life are also carefully arranged so that the dwellers can be bathed in the cultural atmosphere with the scene changes and axis transformation.

豁然大器

此岸客廳區兩面落地窗將遠方城市燈火闌珊收進,搭配大面積石材作為電視主牆,豁然大器未表自現。



From the two French windows at the living room of the case, the waning lights of the cityscape far away can be seen.The large-area stone is used for the main TV wall, making the grandeur self-evident.

林野間的山青水綠

彼端休憩區則晃眼一變為一片鬱鬱蔥蔥,天倫時光可以是高樓中的繁花似錦也可以是林野間的山青水綠。



The rest area on the other side turns out a full picture of lush greenness. The time together with family can be either colorful and splendid or as green as the mountains and waters in the forest.

山光水色

主臥室門扉隱藏在深木色牆面中、沿著原木拼接地板走入更是別有洞天,延續休憩區之山光水色為窗景,延伸出戶外景觀陽台



The door to the master bedroom is hidden in the wall of dark wood color. Walk into the room along the wood collage floor and find another world. The window view extends the mountain and water scenery of the rest area further into the outdoor balcony.
室內屋外巧妙融為一體

以走入式衣櫥為主臥端景、對側則是主臥獨立衛浴,衛浴使用灰色石皮鋪設地坪及牆面,將室內屋外巧妙融為一體,乾濕分離、使主人能在走入式浴缸中享受自身獨有的山景。



The walk-in closet serves as the end view of the master bedroom. On the opposite side is the separate bathroom.For the bathroom, the grey surface stone is paved for the floor and the wall, smartly integrating the indoor and outdoor space.Separate bath and shower enables the owner to enjoy the exclusive mountain view in the walk-in bathtub.
圓柱形電梯貫穿複層建築

旋轉樓梯及圓柱形電梯貫穿複層建築,隨著以緞帶為概念的旋轉樓梯向上延展來到二樓,彷彿一雕塑品屹立於戶外,夜間的暈光設計更是使其搖身為一光影裝置藝術。更利用灰鏡折射構圖,對稱出兩座量體、饒富趣味。



The spiral staircase and the column elevator pass through the multi-layered construction.Along the spiral staircase with the concept of the ribbon, we come upstairs to the second floor.Like a sculpture standing outdoors, the halo design at nighttime turns into a light and shadow art installation. The grey mirror is made use of to reflect the symmetrical composition of two volumes, which looks intriguing.
自築成一幅無暇的風景

二樓特別以餐廳區橫亙於中央貫穿前後空間,
與家人的餐敘時分辨可佐以戶外山林與樓梯共構的景觀,
搭配上日常的絮語,自築成一幅無暇的風景。



On the second floor, the dining area spanning the center connects the front and back space. The dining time with family is accompanied by the view composed of the outdoor forest and indoor staircase.Together with the daily conversation, a flawless scene is made.

深具層次的視野變化

視聽區採降板沙發,能以不同視角欣賞窗邊景色、感受多變空間,
內嵌LED燈漫上白色紗幔,時而浪漫、時而現代;
原有窗框鐵構形成特殊光影恍惚於ㄇ字型沙發之上,
應著日光若隱若現,展現出深具層次的視野變化。

「生活,隨著時間流動產生了不同的面貌。」
行走於室裡屋外每個空間與轉角,
綜觀豪宅設計中獨有的美學俯拾即是、盡在不言中。



For the audio-visual area, the descending sofa is adopted to enjoy the window view from the different angles and feel the changeable space. The inlayed LED lights are covered with the white veil. Sometimes it looks romantic, and sometimes modern. The iron composition of the original window frame forms the special light and shadow, drifting on the U-shape sofa. With the looming sunlight, it shows the visual changes with various layers.

“Life, with the flow of time, has different looks.”

At every space and corner indoors and outdoors, the unique aesthetics in the design of the luxurious residence is everywhere beyond words.